FilmFestival uitgesteld

Gezien de officiële maatregelen en adviezen rond de Corona-uitbraak kon het festival op 4 april 2020 NIET doorgaan. Het evenement zal verplaatst worden naar het voorjaar 2021. We gaan de mogelijkheden daartoe onderzoeken.

Iedereen die al een kaartje gereserveerd heeft, is persoonlijk per e-mail geïnformeerd. De reservering blijft geldig, ook op een later moment. 

Wil je op de hoogte gehouden worden van het Filmfestival - 'De Strijd om de Stad' - laat dan je mailadres achter via DEZE LINK

Op 17 april 2019 overleed op 81 jarige leeftijd filmmaker en buurtgenoot Pieter Verhoeff. Pieter was een sociaal bewogen filmmaker. Hij woonde meer dan 50 jaar in de Weesperzijdestrook en was mede-initiatiefnemer van het WeesperzijdeFilmFestival. Op zaterdag 4 april brengt de buurt Pieter een ode. In het Parooltheater van The Student Hotel zijn De Strijd om de Stad en Van Geluk Gesproken te zien. Lees meer over Pieter Verhoeff.

Openingsfilm van het WeesperzijdeFilmFestival 2017 was zijn documentaire Echt Herman Koch. Met Herman, Kees Prins en Weesperzijdebewoner Michiel Romeyn maakte hij in de jaren ’90 de eerste serie Jiskefet voor de VPRO televisie. 

Pieter Verhoeff was zeer betrokken bij zijn buurt. Hij hoorde bij de Weesperzijde en de Weesperzijde hoorde bij hem. Eind jaren ’70 maakte hij het docudrama De Strijd om de Stad over de strijd van burgers tegen de afbraak van hun buurt door speculanten en projectontwikkelaars die deals probeerden te sluiten met stadsbestuurders. De strijd om het behoud van de Weesperzijdestrook stond hiervoor model. Lees meer over de film.

Zijn tragikomedie Van Geluk Gesproken uit 1987 is een afwisselend grappig en dramatisch portret van verschillende families op drie verdiepingen in een Amsterdams pand met o.a. Michiel Romeyn. De speelfilm is voor een belangrijk deel opgenomen in onze buurt. De film won drie Gouden Kalveren.  Lees meer over de film.

Een bijzondere gelegenheid voor oude en nieuwe  bewoners van de Weesperzijdestrook om meer te weten te komen over de bewogen geschiedenis van hun buurt. 

Tussen de films door zijn Jiskefet-fragmenten te zien en de poëtische korte filmimpressie van Pieter, gemaakt voor het Weesperzijdefestival. Na de film De Strijd om de Stad spreekt journalist Tim Dekkers met enkele betrokkenen over Pieter en de buurt. 

Met dank aan VPRO, Beeld en Geluid, The Student Hotel, Gemeente Amsterdam-Oost, Stichting Buurt-TamTam, Hanneke Heeremans, Alfons van Stiphout, Ies Biekart, Nina Pieters, Taco Ruighaver, Michiel Romeyn, Arend Jan Heerma van Voss, Tim Dekkers, Ivo van Stiphout, Hans Schoots.

Programma

15.00 uurZaal en kassa open
15.30 uurFilmvertoning De Strijd om de Stad
16.30 uurNagesprek o.l.v. Tim Dekkers
17.00 uurBorrel
18.00 - 20.00 uur
Pauze
19.30 uurZaal en kassa open
20.00 uurFilmvertoning Van Geluk Gesproken
21.30 - 23.00 uurBorrel

LEES HIER MEER OVER PIETER VERHOEFF

LEES HIER MEER OVER DE GETOONDE FILMS