Verslag Weesperzijdefestival 2022

Hieronder vind je een verslag van het WEESPERZIJDEFESTIVAL 2022.

Het leek een vermotregende dag te worden. Zaterdag 24 september: de dag van het dertiende tweejaarlijkse Weesperzijdefestival. Tijdens de opbouw van het feestterrein hing een grijze deken van wolken boven de stad. Maar de weersverwachting kwam niet uit. Omstreeks het middaguur stopte het met druppelen en later op de middag brak de zon door. Het festival, voor en door de buurt, werd een geweldig succes.

Honderden bezoekers kwamen kijken, luisteren, kletsen en hapjes proeven op het parkeerterrein bij roeivereniging de Hoop. Stichting Theaterstraat had, zoals bij elke editie, een fraai podium neergezet, waar de artiesten konden optreden, het koor kon zingen en de buikdanser kon dansen. Dit alles soepel aan elkaar gepraat door Els Streefkerk en Barbara van Houten.

Ochtendactiviteiten
In de ochtend stonden er al wat activiteiten in het voorprogramma. Buurtbewoners konden suppen, kanovaren of een bezoek brengen aan de koninklijke roeivereniging de Hoop. Logisch al die wateractiviteiten, want het festival vindt nu eenmaal plaats aan de oever van de Amstel. SportCity verzorgde een body balance groepsles en er was een circusworkshop. Ook de speurtocht voor de kinderen was -met bijna honderd deelnemers- een groot succes. De kinderen die de tocht volbrachten, kregen een heerlijk ijsje van Neemereen, de ijskar op zonne-energie.

Podiumprogramma
Vanaf 14 uur begon het programma op het podium met het Amsterdamse Gouwe Ouwe Koor dat bekende meezingers ten gehore bracht. De sfeer zat er meteen goed in. Daarna was het non stop actie op het podium met pianoleerlingen van Tiny de Wit, percussieband Bombito, piano en fluitspel, singer-songwriters Hella, Hilin en Klaske. Later op de avond traden bandjes op zoals Nova Zembla, Rooie Jos en de Foute Band en tot slot de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht.

Proef de Weesperzijde
Het was toen inmiddels tegen tienen. De talrijke bezoekers hadden zich tegoed gedaan aan de hapjes van de restaurants die meededen aan PROEF de Weesperzijde. Patat bij Hesp, broodjes van traiteur Vincent, hapjes met sangria van Bam Boa en Aziatische versnaperingen van WOK 020 (met bubbelthee). Jocy, verbonden aan SportCity, verkocht gezonde snacks. Uiteraard was er ook wat te drinken. Zoals altijd zette de Ysbreeker de tap neer zodat de bezoekers konden genieten van een echt getapt pilsje, frisdranken en wijn.

Slotact
De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht leidde rond tienen al spelend de bezoekers naar de Nieuwe Amstelbrug. Daar konden ze kijken naar de spectaculaire slotact: vuurshow met muziek vanaf twee sloepen op de Amstel. Organisator Alfons van Stiphout was helemaal tevreden: “Een geweldige dag, een van de drukbezochtste festivals van de afgelopen 25 jaar. Voor mij en andere organisatoren is het de laatste keer, ik ben benieuwd of er buurtbewoners komen die het stokje willen overnemen, zodat er in 2024 weer een festival is. Zo niet, dan is dit de laatste keer. Als dat zo is, dan was het een fantastische laatste keer.”